Den här mustiga och smakrika svamprisotton passar perfekt till helgens middag. Eller varför inte som en lyxig vardagsmiddag mitt i veckan?
4 portioner
Ingredienser
1 liter färsk svamp
2–3 msk rapsolja
1 gul lök eller 2 schalottenlökar, finhackade
4 dl avorioris
2 dl vitt vin eller matlagningsvin
ev 1 msk svampmjol
1 liter vatten
2 buljongtärningar, höns-, svamp- eller
grönsaksbuljong
1 dl riven parmesanost
salt, peppar
Gör så här
Skär svampen i bitar. Värm oljan i en kastrull och stek svamp och lök tills löken börjar bli genomskinlig. Lägg i riset och låt det fräsa med utan att få färg. Häll på vinet. Tillsatt ev svampmjöl. Koka upp vattnet i en annan kastrull, tillsätt buljongtärningarna. Späd med het buljong lite i taget under omrörning tills riset är klart, 20–30 minuter. Riset ska koka på svag värme. Tillsätt parmesan och smaka av med salt och peppar. Servera.
Receptet är hämtat ur ”Svampkokboken – Enkelt och gott till vardags och fest” av Pelle och Ingrid Holmberg (Norstedts, 2012).